Stawisha Jamii + SUPERINVITE

Boy wearing SuperInvite t-shirt playing football in Kenya

Stiftelsen Stawisha Jamii hjelper barn og unge i Kenya med å få en bedre start på livet. Pandemien har satt sitt preg på hverdagen der, men takket være arbeidet som gjøres finnes det lyspunkter likevel. 

Stawisha Jamii

Det siste året har vært ekstra krevende for mange her hjemme i Norge. Idrettsarrangementer har måttet foregå for stengte tribuner, og for mange barn og unge har hverdagen blitt endret dramatisk. 

Også i Afrika har livet blitt påvirket av pandemien som traff landet i mars. I Kenya er det nå tørkesesong, hvor det kan gå opp mot tre måneder uten regn. På treningsanlegget i Nakuru, ca 15 mil utenfor hovedstaden Nairobi, holder 200 barn og unge på med fotballtrening flere ganger i uken. Anlegget driftes og ledes av stiftelsen Stawisha Jamii, som også legger til rette for læring og utvikling for at barna skal få en best mulig anledning til å skape en fremtid for seg selv. 

Daglig leder i Stawisha Jamii, Øyvind Haugen Wingan, er veldig fornøyd med der de er i dag med tanke på fotballprosjektet. Samtidig er han klar på at de har utfordringer med økonomien, og at de er helt avhengig av økonomisk støtte for å fortsette arbeidet de gjør. 

Daglig leder i Stawisha Jamii, Øyvind Haugen Wingan, er veldig fornøyd med der de er i dag med tanke på fotballprosjektet. Samtidig er han klar på at de har utfordringer med økonomien, og at de er helt avhengig av økonomisk støtte for å fortsette arbeidet de gjør. 

– Det har virkelig hjulpet med støtte fra Superinvite og deres kunder, som er en av de største sponsorene våre. Det har på mange måter berget mye av driften i et tøft 2020, sier Wingan. 

Vær med å støtt Stawisha Jamii

Du som kunde kan nemlig være med å hjelpe barn og unge i Kenya med utdanning og idrettsglede hver gang du bruker Superinvite som betalingsløsning. Superinvite er en løsning for alle klubber og foreninger som ønsker en enklere hverdag rundt innbetalinger og medlemshåndtering. For Superinvite er det å støtte opp om de som ikke er like heldige som oss i Norge et viktig oppdrag. Å bidra er selvfølgelig helt frivillig, men vi vet det er mange som oss der ute som gjerne vil være med å gjøre en liten ekstra innsats i hverdagen. 

Hver krone hjelper

Wingan forteller at alt de får inn er med på å bedre hverdagen til hundrevis av barn og unge i Nakuru. Bidragene gjør blant annet at barna får et måltid før og etter alle treningene, nødvendig fotballutstyr samt det de trenger til skolen. 

– Jeg tror et sted som dette er den beste oppskriften for et best mulig utgangspunkt for fremtiden, og for å utvikle seg videre som en ansvarlig person. Å ha noe å gå til er veldig viktig, og gjør det lettere å holde fokus og å holde seg unna kriminalitet, forklarer Wingan. 

Det er altså både fysisk og mental ernæring å hente for de unge som deltar i programmet. Likevel er det mye som gjerne skulle vært bedre. Lysforholdene på banen er i dag alt for dårlige, som de håper å få oppgradert så fort som mulig. Wingan kan fortelle at det allerede kl. 19 blir for mørkt til å spille fotball, så nye lyskastere på banen vil kunne forlenge tilbudet med flere timer på kvelden. En slik oppgradering vil være til nytte for hele lokalsamfunnet, for området vil oppleves som mye sikrere for alle som bor der. 

Laget fra slummen

Fotballturneringer som arrangeres i Kenya er hovedsakelig for de rike; kontingenten for å delta er ofte alt for høy for lagene fra fattige områder. Så for de aller fleste er det bare en fjern drøm å kunne delta på større turneringer og konkurrere mot de beste lagene. Men Stawisha Jamii er ett av få lag som likevel gjør dette, og som gjør det mulig for selv de fattigste av de fattige å delta på internasjonale turneringer. 

– En av turneringene vi var med på var det flere hundre lag fra både Tanzania, Uganda og Kenya, med lag som hadde ambisjoner om å reise ut til Europa. Der kom vi på 2. plass. Så det er jo litt gøy å se at vi gjør det såpass bra, innrømmer han. 

En drøm på sikt er å en dag delta på Norway Cup. Det å kunne gi den muligheten til noen av de talentene de har i området ville vært gøy. 

– En sånn reise er selvfølgelig kostbart, og ikke en prioritet nå, av flere åpenbare grunner, fortsetter han. 

Status quo

Men det viktigste og mest avgjørende målet nå er likevel å fortsette vanlig drift ut 2021. 

– På grunn av tøffere økonomiske tider er det største presset nå på om om vi klarer å skaffe nok økonomisk støtte til å fortsette driften slik vi hadde tenkt det skulle bli ut 2021. Ingen hadde forutsett at denne pandemien skulle dukke opp, med alle de utfordringene det har ført med seg, sier Wingan. 

Hvordan har koronapandemien påvirket idretten i Afrika?

For koronapandemien har virkelig satt sitt preg på i Kenya, og det er langt strengere restriksjoner der enn hjemme i Norge. De har blant annet innført portforbud fra kl. 22 hver dag, samtidig som at alle skolene ble stengt ned i mars og helt ut året. De strenge tiltakene har hatt store konsekvenser for næringslivet, særlig for lavere middelklasse og den fattige delen av befolkningen, men har holdt smittetallene lave i forhold til andre deler av verden. Turistnæringen i landet har for det aller meste stoppet helt opp. Svært strenge flyrestriksjoner har ført til at næringer hvor flytransport er avgjørende, som eksport av jordbruksprodukter og ferskvarer, også opplever store utfordringer. 

Men også Stawisha Jamii har fått merke effektene av et nedstengt samfunn. Pandemien har gått ut over flere av familiebedriftene til foreldrene i området, som gjør at mange av barna ved Stawisha Jamii har fått en tøffere situasjon hjemme. Da skolene ble stengt mistet veldig mange sitt eneste tilbud å gå til på dagtid, og kriminaliteten økte blant unge. Dette gjorde at Stawisha Jamii ble enda mer aktive i hverdagen til barna, og kunne komme inn som organisasjon og bidra. 

– Vi fikk en mulighet til å være mer med ungene, gi dem aktivitet og oppfølging på fotballtrening og treningskamper, forteller Wingan. 

Stawisha Jamii er godkjent av Innsamlingskontrollen, som fungerer som en garantist for at virksomhet drives forsvarlig og at pengene går til det formålet som er oppgitt. 

Du kan følge med på hva som skjer i Nakuru på Snapchat: stawishajamii eller les mer om prosjektet på StawishaJamii.org

Husk også at du når som helst kan ta kontakt med Superinvite for hjelp til automatisk  administrering av innbetalinger og medlemshåndtering. 

Ta kontakt i dag på 41 45 31 51 / support(at)superinvite.no for en uforpliktende prat. 

Del dette innlegget

Flere nyheter